35 години ВГ "Камбанки": Николай Плещов

По повод 35-ия рожден ден на ВГ "Камбанки" към НЧ "Елин Пелин - 1896" ви представяме интервюта с бивши участници в групата.

Николай Плещов

Какво Ви доведе във вокална група „Камбанки“? Колко време участвахте в нея?

Беше доста отдавна, предполагам моите родители или баба ми са ме завели за първи път. Нямам ясен спомен, също както човек не помни кога точно се е запознал с приятелите си в детството, сякаш  връзката им е вечна. По същия начин това е момент от моя живот, който се е случил във времето и аз не съм си задавал въпроса кога и как, а се радвам, че е станало и съм бил част от групата. Около пет или шест вълнуващи години съм прекарал в „Камбанки”, сега ако трябва да кажа дали е трябвало да бъдат повече, ще кажа да, защото пазя само хубави спомени.

Коя е любимата Ви песен от репертоара на „Камбанки“?

Репертоарът ни беше много богат през детски песни, фолклорни, шлагери до чуждестранни. Често ми се случва да ми изскачат в съзнанието някои от мелодиите и да си ги повтарям. Всички песни са ми любими, може би запомняща се е „Ой шопе, шопе”, защото облечени в носии, момчетата тропахме с геги по пода и това някак ми се е запечатило трайно в съзнанието.

Кое е най-силното Ви преживяване, най-яркият Ви спомен с „Камбанките“?

Приятелите, защото това е нещо ценно за цял живот, а там успях да срещна такива. Иначе пътуванията винаги са били изпълнени с много забавни моменти и случки. На един лагер се бяхме загубили в гората, а и често се е случвало, по детски, да ядосваме г-жа Бинка Георгиева.

С какво се занимавате в момента и повлия ли по някакъв начин участието Ви във вокалната група на професионалния Ви избор и въобще на развитието Ви?

Каквото и да работиш, ако го правиш с песен на уста, винаги ще ти бъде по-леко. Музикалното ограмотяване помага за общата култура на човек и събужда много скрити заложби у него. Смятам, че пеенето, танците или свиренето на някакъв инструмент са занимания, през които трябва да мине всяко дете.

Какво ще пожелаете за юбилея на ДВГ „Камбанки“ и на ръководителя на групата, г-жа Георгиева?

Желая много здраве и нека нейната енергия и вдъхновение никога не секват. Защото тя прави всичко с много хъс и сърце, за да постига резултати с много поколения от децата на Елин Пелин.

Нагоре