Туризъм

Община Елин Пелин е класифицирана като община с потенциал за развитие на селски туризъм.

Паметниците на културата на територията на общината са около 85 на брой.

В град Елин Пелин функционира музейна сбирка към НЧ „Елин Пелин 1896“, събрала ценни исторически, археологически и етнографски експонати от района.

Елинпелинският край е едно от най-запазените средища на шопската етнокултурна общност. Традициите на местното население намират своята ежегодна изява на Шопския празник в град Елин Пелин, който се провежда от 1970 г. около църковния празник „Свети Дух“.

На територията на общината са разположени язовир „Огняново“ с обем от 40 млн. куб. м и микроязовир „Тараторското“ над село Габра с обем около 5 млн. куб. м. Яз. Огняново създава отлични предпоставки за развитие на водни и водомоторни спортове.

В общината има три геотермални извора. Със статут от държавно значение е изворът в село Равно поле. Другите два извора са в село Елешница – „Топлика“, и в град Елин Пелин, където сондажът е замразен.

Св. София голф клуб и СПА, село Равно поле

„Св. София“ голф клуб и СПА е най-близкият голф клуб до София - само на 20 минути от центъра на столицата. Той предлага уникална комбинация от модерно голф игрище, стилен ресторант и СПА център. Голф игрището е първото сертифицирано игрище в България с официален рейтинг от Европейската голф асоциация. 18-те дупки са по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли. Клубът разполага с Голф академия, която включва драйвинг рейндж, учебни тренажори, учебно игрище с 2 дупки, видеосистеми за компютърен анализ.

СПА центърът включва финландска сауна, билкова сауна, парна баня, душ на удоволствията, ледена стая, релакс зона, фитнес и басейн. Басейнът е с минерална вода и разполага с вътрешна и външна част.

В град Елин Пелин е на разположение легловата база на хотел "Гайдарец", хотел "Димоли", хотел "Парадайс" и други.

Нагоре